Wino ryżowe

Wino dla każdego

Wino z ryżu to jedno z tych win, które w Polsce nie cieszą się zbyt wielką popularnością, co może dziwić ze względu na nieograniczony wręcz dostęp do produktu podstawowego. Wprawdzie, nie jesteśmy narodem, dla którego ryż stanowi absolutną podstawę funkcjonowania, to jednak ryż sam w sobie nie jest produktem drogim, a wino ryżowe z pewnością zachwyci amatorów wyjątkowych trunków. Zaletą wina powstającego na bazie ryżu jest fakt, że nie stanowi absolutnie żadnych kłopotów w trakcie produkcji i nie jest tak wymagające jak wina owocowe. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt zachwycający. Wino z ryżu jest idealnym dodatkiem do wytrawnych potraw. W zależności od zastosowanego przepisu, może być orzeźwiającym trunkiem idealnym podczas upalnego lata, jak i słodkawym napojem, które zachwyci nieoczywistym smakiem nawet najbardziej wybrednych koneserów. To wino, od którego każdy amator domowych produkcji powinien zacząć swoją przygodę winiarską. Inwestycja nie jest kosztowna i trzeba się bardzo postarać, aby zniweczyć całe przedsięwzięcie.

Przygotowanie wina – kuchnia

To iście banalne zadanie, ponieważ jedyne, czego potrzebujemy na samym początku to odpowiednie naczynie, które uprzednio wyparzymy i zadbamy o jego sterylność oraz składniki niezbędne do produkcji domowego wina. Suchy ryż należy umieścić w gąsiorze i zalać roztworem cukrowym, który uprzednio został ostudzony. Wiele osób do takiego roztworu dodaje rodzynki, choć wino ryżowe pozostawia sporo miejsca na eksperymenty. Warto spróbować dodać odrobinę ulubionych owoców lub przypraw. Dzięki temu każde wino z ryżu będzie charakteryzowało się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Każde będzie na swój sposób wyjątkowe. Po dodaniu drożdży wino powinno być odstawione na kilka tygodni, przechodząc proces fermentacji. W kolejnych dwóch miesiącach należy wino dokładnie mieszać, potrząsając zawartością gąsiora w miarę energicznie. Po upływie dwóch miesięcy należy przelać wino do mniejszego pojemnika i w zależności od preferencji doprawić i dosłodzić.